Dragilor ieri conducerea (bordul) clubului nostru iubit a comunicat rezultatele financiare intermediare la martie 2013 si mai mult a fost publicat si Raportul oficial auditat la decembrie 2012, asa ca mi-am permis o analiza nu foarte tehnica insa cred eu pertinenta (avand in vedere sursa oficiala de inspiratie si nu zvonuri media).
Asadar, inainte de a prezenta si analiza anumiti indicatori financiari importanti pentru noi ca si suporteri, as dori sa ofer celor care nu au un background financiar-contabil cateva explicatii si lamuriri cu privire la situatiile financiare:
1. Explicatii prealabile:
Juventus asa cum probabil stiti nu este o asociatie sportiva, asociatie „socios” sau alt model suspect (asa cum avem in Spania) ci este societate pe actiuni (pe romaneste functioneaza ca orice companie), mai mult decat atat Juventus este cotata la bursa.
Anul financiar Juventus:
Stim cu totii ca anul calendaristic este 1 ianuarie – 31 decembrie. Marea majoritatea a companiilor (socieatatilor comerciale) au anul financiar identic cu anul calendaristic. Companiile mari, multinationalele, in functie de natura activitatii pot opta pentru un an financiar diferit de anul calendaristic. Astfel, Juventus ca si club de fotbal a ales in mod logic si inteligent ca anul financiar sa corespunda cu anul competitional, respectiv 1 iulie anul n – 30 iunie anul n+1.
Mai clar, Juventus anul acesta incheie anul financiar la data de 30 iunie 2013 (aceasta va fi anul financiar 1 iulie 2012 – 30 iunie 2013). Anul trecut anul financiar s-a incheiat la 30 iunie 2012, si tot asa pentru perioadele financiare ulterioare.
Situatii financiare anuale:
Ce sunt situatiile finaciare? Acestea cuprind informatiile financiar-contabile ale unei companii pentru o anumita perioada de timp. Aceste informatii reflecta activitatea companiei si sunt vitale pentru managentul companiei, actionari, investitori, creditori si terti. Pe baza lor managentul companiei decide asupra actiunilor viitoare si mai mult ele reflecta situatia curenta, pe romaneste cum a performat compania din punct de vedere financiar. Actionarii pe baz lor stiu si vad in ce au bagat banii. Creditorii afla daca compania este solvabila, etc.
Ele sunt obligatorii de realizat conform legii de cel putin 2 ori in anul financiar: la mijlocul anului si la sfarsitul anului. O companie care se respecta asa cum este Juve, alege sa intocmeasca astfel de situatii trimestrial (adica la 3 luni) pentru a avea un control si o imagine asupra afacerii la intervale cat mai scurte de timp.
Deci Juventus realizeaza si publica aceste situatii financiare de 4 ori intr-un an financiar astfel:
– la 30 Septembrie a anului pentru TRIMESTRUL I (deci anul asta 1 iulie 2012 – 30 septembrie 2013);
– la 31 Decembrie a anului pentru Semetrul I (deci 1 iulie 2012 – 31 decembrie 2013);
– la 31 Martie pentru primele 3 trimestre ale anului (deci 1 iulie 2012 – 31 martie 2013);
– si 30 Iunie pentru tot anul (deci 1 iulie 2012 – 30 iunie 2013). Acestea sunt cele mai importante si mai relevante – cele de final de an financiar.
Dupa cum remarcati sitautiile financiare se fac pe cumulat de la inceputul anului financiar (adica de la 1 iulie) indiferent de perioada (trimestru, semestru, 3 trimestre, sfarsit de an).
In analiza mea mai voi referi la situatiile financiare de la 31 decembrie 2012 (publicate oficial ieri) si de la 31 martie 2013 (publicate ca si „draft” tot ieri).
Auditarea situatiilor financiare:
Companiile foarte mari (care indeplinesc anumiti indicatori: cifra de afaceri, active, etc.), cele cotate la bursa, precum si cele care se respecta (Juve le indeplineste pe toate 3 J), sunt obligate de lege sa-si auditeze situatiile financiare.
Ce presupune auditul? Auditul pe romaneste este o verificare, certificare a situatiilor. Adica o companie de profil (o companiei independenta de audit), dupa ce compania a terminat de inregistrat datele financiar-contabile vine si verifica daca acestea sunt curecte (nu s-au inregistrat erori), daca nu s-au produs fraude, daca exista riscuri in viitor (faliment, insolventa), etc. In lume exista cateva astfel companii de audit foarte mari, primele 4 numite generic big 4 (pentru una dintre ele am lucrat 4 ani J) auditeaza in general companii foarte mari. Acum Juve se auditeaza cu una dintre ele (E&Y), in trecut s-a auditat cu alta (Deloitte – pt astia am lucrat, astia fac si topul ala financiar despre cluburi).
Ce vreau sa subliniez? Ca sursa mea de informatie (si a noastra vizavi de finantele lui Juve) nu o reprezinta speculatii de presa, cacaturi de prin ziare de profil, zvonuri, radio sant, etc., ci o reprezinta cea mai sigura sura (Situatiile publicate de Juve) si mai mult auditate de o mare companie de profil. Deci, spre deosebire de asociatiile de fotbal de prin Spania si chiar unele din Anglia, noi stim exact sumele si indicatorii din situatii si mai mult stim ca acestea sunt corecte (fiind cerificate, semnate si validate de auditor) si nu fraudate, umflate, denaturate, etc.
Indicatori relevanti:
In analiza voi utiliza o serie de termeni pe care as dori sa-i explic in prealabil:
Venituri: cred ca generic stim cu totii ce presupun veniturile (cresteri de valoare, de activ cum ar spune finantistii). Pe romaneste veniturile in general se refera la vanzari, la cifra de afaceri sau la cat am reusit sa castig intr-o anumita perioada de timp.
Atentie, in contabilitate/finante, veniturile nu inseamna bani cash. Adica, daca eu spun ca Juve are venituri de 100 lei la 31 martie nu inseamna ca a si incasat 100 de lei la aceata data. Exista anumite reguli, principii dupa care se inregistreaza veniturile, insa in final ele vor fi si incasate.
Un exemplu simplu ca sa intelegeti: presupun ca toti platiti facturi (telefon, curent, cablu). Companiile respective va trimit factura sa spunem pe 1 a lunii (si ele atunci realizeaza si inregistreaza venitul) iar voi platiti factura dupa 2-3 saptamani (deci incasare are loc mai tarziu). Asa si Juve, l-a vandut sa zicem pe Krasic la turci pe 7 mil euro, insa conform datelor din situatiile financiare turcii trebuie sa ne mai plateasca 5 mil euro. Insa Juve si-a inregistrat deja venitul. Cred ca m-am facut inteles J
Cheltuieli: sunt opusul veniturilor J (cred ca sunt si antonime). Sunt scaderi de valoare, costuri, iesiri de activ. Sigur ca sa faceti venituri e obligatoriu sa generezi cheltuieli…e o lege a finantelor J nu faci investitii nu ai cum sa aduci venituri sau pe romaneste: tii banii la saltea sau ciorap atunic ei nu fac puii. Este un principiu de baza al capitalismului.
Smecherie e ca cheltuielile sa nu depaseasca veniturile J adica sa generezi valoare adaogata si veniturile sa fie mai mari (si atunci vorbim de profit) si nu invers (atunci vorbim de pierdere). Profitul e ideal (inseamna bunastare) pierderea e nasoala (o doresti dusmanilor J) si duce la faliment in timp.
Si atunci avem alt indicator:
Profitul: diferenta pozitiva intre venituri si cheltuieli (simplu). El trebuie sa fie prietenul nostru cel mai bun J (vi-l doresc tuturor juventinilor in activitatile zilinice J). Opusul lui este doamna cu coasa, urata si de care trebuie sa fugiti toata viata: pierderea…huuooo. Le-o dorim cu multa caldura urmatoarelor: sfincter, bilan, napoli J….etc.
Atentie: nu confundati profitul cu Cifra de afaceri (cum spueam cifra de afaceri este reprezentata de venituri).
Active: sunt ceea ce detii fizic (efectiv) ca si companie. Nu intru in detalii tehnice, insa pentru Juve ele reprezinta in mare:
– stadionul;
– contractele, drepturile inregistrate, asupra jucatorilor;
– baza sportiva;
– conturile bancare;
– si cel mai important J suporterii.
Pasive: ele arata de unde vin activele, adica:
– din profituri;
– capitaluri de la asociati;
– capitaluri proprii ale comapniei (din profituri tercute) sau
– datorii.
Gata J, incepem analiza ca v-am buimacit destul:
2. Analiza finaciara Juventus la martie 2013:
Profit: da fratilor ati auzit bine, profit dupa ani de zile de pierdere. Nu cred ca exagerez, insa dupa 2006 este prima data cind Juve trece din nou pe plus, pe profit, pentru ca asa cum spuneam doar el este prietenul nostru J hai sa vedem cum l-am realizat:
Deci, avem veniturile urmatoare la primele 3 trimestre din anul fianciar 2012/2013 (asa il voi nota de acum inainte anul 1.07.2012-30.06.2013), acestea le voi compara cu cele de anul trecut la aceeasi perioada de timp:
– venituri din bilete (atentie): 30,5 mil euro – record absolut. Efectul stadionului si UCL este fantastic. Hai sa facem o comparatie (ca d’aia m-am dat mare ca facem o analiza). Deci 30,5 mil euro doar in primele 3 trimestre din 2013 (deci fara luna aprilie si mai cind am mai juact ceva meciuri plus UCL). Anul trecut pe vremea asta aveam cu acelasi stadion 23 mil, deci acum un plus de 7 mil. Am verificat si cat incasam din bilete pe Delle Alpi, deci in 2006, 2005 intr-un an intreg (la fel cu UCL ca acum) si nu doar 3 trimestre ca acum, si avem asa: 16 mil in 2005 si 22 mil in 2004. Deci din punct de vedere economic, imagine, prestigiu, stadionul este si a fost o super afacere (aici Moggi o mare bila neagra din partea mea el declarand ca noului stadion nu’i vede uitilitatea, din contra…gresit Don Luciano J). Probabil ca veniturile din bilete se vor incheia in jur de 35-40 mil la iunie 2013…un real succes.
– veniuturi din drepturi TV (atentie ne-am revenit bine si acici…inseamna ca au crescut audientele): 131 mil euro (super). Anul trecut la 3 luni aveam mai putin de jumatate (66 mil), practic s-au dublat. Sunt mai mari decat la nivelul anilor de glorie;
– sponosorizari: 37 mil euro. Nu au crescut spectaculos fata de anul trecut dar tot s-au marit cu 2 mil euro fata de 2012. Aici mai avem de lucru, Moggi atragea cam intre 55 – 57 mil pe an din sponsorizari (avem un „gap” de 20..dar eu cred ca rezolvam asta mai devreme sau mai tarziu);
– vanzari jucatori – 10 mil euro;
– alte venituri (din marketing, muzeu-stadion, DOC, etc) – 13 mil euro.
Deci Total Venituri la 30 martie = 223 mil euro (superb). Eu am anticipat acum vreo 5 luni intr-un comment cam 250 mil euro la 30 iunie, insa se pare ca vom depasi 260 mil…bravo la formatie J
Hai sa vedem cheltuielile, avem asa:
– salarii jucatori si staf tehnic – 101 mil euro. Deci fratilor salariile sunt cele mai mari costuri intr-un an si nu dreptulurile asupra jucatorilor, pentru ca pe un jucator bun dai de exmplu 20 mil euro si-l foloseti 5 ani, deci costul/cheltuiala o „amortizezi” pe 5 ani (o imparti in 5 ani) si ai sanse sa mai si iei ceva bani pe el…insa salariul e un cost si atat…pa. banii i-ai dat lui Vidal, saluatare. O sa vedeti cat e costul cu amortizarea jucatorilor (cat ne costa pe an amortizarea lor, deci cat am platit pe ei insa impartit la fiecare an). Fata de anul trecut au crescut (erau 99 mil), insa nu cu mult, insa probabil vor creste mult in mai-iunie pt ca vor fi platite bonusurile salariale de obiectiv…deci in businiss-ul asta, asa cum banuiam, salariile te omoara;
– cheltuieli cu servicii – 32 mil euro (aici intra deplasari, cazari, avocati, etc.);
– achizitii de materiale, etc: 2,3 mil;
– salarii personal administrativ: 8,6 mil euro;
– amortizare drepturi jucatori (ce va ziceam mai sus): 36 mil euro – fata de 101 salarii;
– si alte cheltuieli: amortizare stadion (cam 6 mil euro pe an), onorarii samsari/impresari jucatori J (4,6 mil euro).
Total Cheltuieli la 30 martie = 200 mil euro. Au crescut fata de anul trecut insa si veniturile dupa cum am vazut.
Buna, s-au mai platit taxe/impozit pe profit si a rezultat un Profit net (ca el e important) de 13,8 mil euro. Atentie, repet, dupa aproape 7 ani de zbateri si chinuri, Juve e din nou pe plus J Bravo la formatie…
Hai sa comparam, anul trecut pe vremea asta aveam pierdere de 39 mil euro, atentie pierdere mare de tot, deci acum am reusit un plus de 53 mil euro (diferenta dintre profitul de 13,8 si pierderea de 39).
Vom vedea cat vom avea la sfarsitul anului (adica la 30 iunie), unii zic ca vom avea o mica pierdere, insa eu cred ca vom fi cam pe 0.
Active: fratilor ca si active (deci ce detinem efectiv) avem aproape 500 mil euro si in mare sunt urmatoarele:
– drepturi jucatori (deci cat am dat noi pe jucatori, pentru a achizitiona drepturile lor): 134 mil euro. Asa nu e si valoarea de piata a lor, de ce? De exemplu Pirlo nu am dat nici un ban insa el valoreaza ceva, Buffon, Chielini, Marchisio, etc, in momentul asta nu mai au valaore in contabilitate, ei s-au amortizat complet, insa daca-i vinzi ei o caruta de bani pe ei;
– stadion si alte constructii: 125 mil euro. Daca te gandesti ca nationalul nostru a costat 260 mil euro si are doar 10 mii locuri mai mult, insa nu are muzeu, hotel, parcare subterana, spatii comerciale, nu are eleganta si prestanta lui Juventus Stadium, zic ca pretul platit de Juve a fost mai mult decat optimizat;
– atentie, tot ca active, avem de incasat din vanzari de jucatori catre alte cluburi 41 mil euro (astea se numesc creante si sunt tot active…sunt ca si drepturi ale tale);
As vrea sa vorbesc acum despre un element de activ important: conturile bancare. La 30 iunie avem in conturi curente 5 mil euro. Probabil unii dintre voi se intreaba: doar atat? Pai si transferuri din ce facem? O sa detaliez si la datorii acest aspect.
Conturile bancare curente trebuie sa aiba atatia bani doar cat sa acopere cheltuielile curente (de la o saptamana sau chiar zi la alta). Daca ele sunt pline de bani e nasol (stiu ca suna a paradox, dar asa stau lucrurile). Cum spuneam mai sus, daca stai cu banii la ciorap (in conturi bancare) asta genereaza pierederi pentru ca banii plasati acolo nu genereaza venituri. Banii trebuie investiti in alte active care produc venituri (bani)…de aici zicala: bani fac bani…Aud mereu in materie de fotbal: „Juve nu are bani in conturi sa-l transfere pe X sau Y”, sau „Clubul X are conturile pline”..astea sunt cacaturi din presa (sabloane, limbaj de lemn). Afacerile, investitiile (in cazul nostru achizitiile de jucatori) nu se fac cu banii tai, asta e cea mai mare greseala financiara, se fac cu banii bancilor/creditorilor. E simplu si logic: un jucator il utilizez in 4-5 ani (ca si un utilaj, masina, echipament, etc). El in timpul asta trebuie sa produca (rezultate si implicit venituri). De ce sa afectez au acum de la mine o caruta de bani cind pot sa-l platesc in rate bancare fara sa-mi afectez cash-ul curent..este pura planificare financiara.
Pasive: deci de unde vin activele:
– Juve si actionarii sai detin capitaluri proprii (si nu crediteaza compania ca si modele de insucces financiar cum sunt gigi fecali, abramovic, etc) de circa 78 mil euro. Asta e „activul net” a lui Juve, de fapt al actionarilor lui Juve.
– Datorii: da fratilor avem si datorii…e normal in orice afacere sanatoasa sa ai datorii (e anormal sa nu ai, inseamna ca pierzi banii tai aiurea) insa ideea e sa ai capacitatea sa le onorezi (platesti) ca sa nu intri in insolventa, faliment, etc. Cum spuneam, jucatorii se cumpara cu banii bancilor, insa banca ca sa-ti dea bani vrea sa-ti vada situatiile financiare auditate si mai mult vrea sa se asigure ca poti rambursa imprumutul si dobanda. Avem datorii acum de 160 mil euro (insa vedeti ca sunt acoperite de active de 500 mil euro) din care 100 sunt curente (adica de platit pina intr-un an) si 60 de platit in urmatorii ani.
Avem catre banci si societati de leasing si eu sper sa mai generam in vara (pt campania de achzitii).
3. Conlcluzii: daca anul trecut sau acum 2 ani spuneam ca viitorul suna bine din punct de vedere financiar, acum declar/opinez fara retineri ca prezentul e sanatos financiar. Profit dupa atatia ani, perspective de crestere a veniturilor (am ajuns in sfarsit la nivelul anilor de glorie), si cred ca la anul ne vom apropria de 300 mil euro venituri…asta cred ca e targetul familiei Agnelli si conducerii lui Juve.
Nu-mi exprim opinii sportive sau de mercato, insa financiar eu cred ca Juve e bine…
Avem si probelme legate de trecut, pierderi de recuperat din urma, foarte mari si doar aici mie frica ca familia vrea sa le acopere foarte repede (in jur de 50-60 mil euro cumulat)…vom vedea ce ne rezerva vara.
PS: – va rog sa-mi scuzati greselile de redactare si gramaticale, insa sunt la birou, super ocupat chiar cu audituri J insa din pasiune pentru Juve am dorit sa-mi tin promisiunea si sa ofer o analiza „basic” a situatiilor financiare (voi detalia mai mult la iunie 2013 cind vor fi publicate cele oficiale).
Sper sa va fie utila prezentarea, al vostru Bogdan Gruppo Romania (ex-Drughi J)