Mercato „Juventus style”: reflectii aparte!

   14184415_1100460703375197_3357680442580155552_n

      Am mai supravietuit unui mercato! Suntem mai batrani cu un sezon de Serie A, mai experimentati in deprinderea tacticilor de culise, mai plictisiti de infinite zvonuri, tatonari si promisiuni de „48 de ore”. Perioada cea mai savuroasa pentru unii si cea mai chinuitoare pentru ceilalti s-a incheiat. Cum s-a desfasurat cunoastem cu totii, sunt convins. Ce altceva inflacareaza mai mult imaginatia unui fan sau suporter decat transferurile? Acea senzatie electrizanta a „jucariei noi” ce ne anima copilaria. Pentru ca in majoritatea lor fanii asta sunt, copii nerabdatori in asteptarea celei mai fanteziste, complexe si colorate jucarii de pe piata. Uneori „mai marii” isi permit aceasta investitie si dezlantuie entuziasmul, alteori te amagesc cu promisiuni in viitorul apropiat. Asta daca esti cuminte si ii sustii neconditionat, bineinteles! Cu toate ca la randul lor numai parintii iti intorc favoarea.

     Juventus a vandut cel mai scump fotbalist din istorie, a cumparat cel mai scump fotbalist din istoria sa si a Serie A, Juventus pe cai mari, Marotta King of Mercato, etc. Rationamente simple, orgolii alimentate de sume ametitoare si carti de vizita mai somptuoase decat Palatul de la Versailles. Momentan doar cartile de vizita (unele cam prafuite), sa vedem acum si produsul finit! S-au platit clauze cu eleganta, s-au tintit eternele chilipiruri, s-au justificat noi plecari prin „vointa expresa a jucatorului”, s-a incheiat inca o piesa frumos jucata in aplauzele frenetice ale spectatorilor „de casa”. Stim cu totii ce s-a intamplat. Mai intrigant ne pare totusi a fi ceea ce NU s-a intamplat in aceasta sesiune de mercato. Acele detalii meschine ce scapa ochiului indragostit de propria perceptie diafana. Acele „certitudini” care nu si-au respectat blazonul. Iata un top al celor mai interesante detalii care NU s-au intamplat in acest mercato:

  1. NU, Alvaro Morata nu a ramas in curtea lui Juventus! Atletul favorit al tribunelor piemonteze a beneficiat de un „tuning” prestigios si s-a intors cuminte in garajul de provenienta, unul suprasaturat de lux . NU a contat „pasiunea sa bianconera”, NU a existat „solutia de compromis”, „calul Troian” prezent in contract a triumfat. Batrana Doamna a ramas cu titlul de „excelenta educatoare” si o renta viagera ce i-a adus un elev nou. Pe Pjanic! Niente male, s-ar spune, dar vaduviti de aportul unui bolid ofensiv a trebuit sa ne orientam catre altul. O piesa mai veche a „colectionarului Florentino„, una deloc ieftina dupa cum stiti.

Pjanic

  2. NU, Exor nu a platit cele 90 de milioane lui De Laurentis pentru Higuain! Surprinzator, nu? Ne-am fi asteptat la traditionala „mana cereasca” din partea unui filantrop cunoscut precum John Elkan. Si totusi NU s-a intamplat! Nu din pricina fair-playului financiar („doar” 45 milioane in bilantul curent ), nici datorita statutului de Societate pe Actiuni al Juventus Football Club S.p.A. (infuzie brusca de capital extern). „Irelevante” cele doua de altfel. Deseori mostenirea genetica se etaleaza in cel mai natural mod cu putinta, iar buzunarele largi cusute cu fir de aur nu permit indiscretii impardonabile. ADN aristocrat, nu alta! Asa ca banii ii da tot Juventus, din conturile ei, cu toate riscurile ce se impun. Sunt practic 45 de milioane anul acesta pentru atacantul de 36 de goluri in Serie A, o nimica toata, stiu! De asemenea vor fi 45 de milioane si in bilantul viitor (fara beneficii), iar „nou venitul” va sarbatori 30 de ani. Ii vom celebra impreuna alaturi de trofeul Champions League, o garantie dupa o investitie atat de rasunatoare.

  3. NU, Paul Pogba nu va fi mijlocasul de top al lui Juventus si anul acesta. „Declaratia de forta” a lui Juventus dupa achizitionarea lui Higuain nu s-a materializat. Nu s-a pus niciodata problema sa ramana ambii in lot. Francezul a fost vandut lui Manchester United pentru a putea finanta transferul golgeterului Serie A. In practica a fost cedat un mijlocas de 23 de ani cu o marja de crestere inca impresionanta si un statut de star international si a fost achizitionat un atacant de aproape 29 de ani, golgeterul editiei trecute de Serie A, ex Napoli, ex Madrid. Nu intamplator ambele tranzactii se incheie in urmatorii 2 ani, cu plata in doua transe distincte. Fiecare decide pentru sine daca este benefica aceasta miscare pentru club sau nu. Un lucru este evident, peste 3 ani doar unul dintre cei doi va mai reprezenta o valoare de mercato.

  4. NU, Paul Pogba nu a reprezentat „o plusvalenta de 105 milioane cu inca 5 bonusuri” asa cum a scris presa. Juventus a publicat oficial pe siteul sau plusvalenta reala, si anume 72.6 milioane. Diferenta mare intre cele doua sume este cauzata in primul rand de comisionul generos al agentului Mino Raiola. Dincolo de taxe sau procente ale altor cluburi, in contractul semnat de Pogba cu Juventus era prevazuta aceasta clauza. Inainte de a-l crucifica pe „bietul Mino„, sa nu omitem cateva detalii. Acest personaj este un veritabil „broker bursier” de succes. Intuieste care este cel mai promitator pachet de actiuni de pe piata, isi consiliaza clientul catre achizitionarea sa la valori minime (un fel de Initial Public Offering sau IPO), apoi asteapta cresterea graduala pana la atingerea cotei maxime si face presiuni pentru vanzare. El isi incaseaza comisionul gras, clientul genereaza profit, toate lumea este multumita. Fara Mino Raiola, Marotta nu ar fi beneficiat niciodata de serviciile lui Paul Pogba si nici de plusvalenta de mai sus, una mai mica decat cea asteptata, dar totusi insemnata. Daca la asta adaugam si opozitia feroce a agentului italo-olandez la ideea de a-l ceda pe Pogba in coproprietate la Atalanta (se intampla in 2012) obtinem imaginea fidela. Oare cat ar fi cerut Atalanta pe 50% din Pogba dupa un sezon de top in calitate de titular? Raiola are partile sale bune si pe cele mai putin agreabile, dar in businessul sau e in top 3 si asta se vede.

Pogba

  5. NU, Paul Pogba nu a fost inlocuit de un alt mijlocas de valoare. Pjanic poate fi considerat urmasul tardiv al lui Andrea Pirlo. Postul de regista a ramas descoperit in stagiunea trecuta si inceputul dezastruos a evidentiat clar lacunele la constructie ale liniei mediene. Marchisio a evoluat in acea postura fortat de imprejurari, dar calitatile sale sunt cu totul altele. Era nevoie de un jucator cu o viziune ampla, tehnica buna si personalitate, un executant bun al fazelor fixe. Bosniacul este acest tip de jucator, deci se doreste a fi inlocuitorul natural al unui Pirlo, nu al unui Pogba (care oricum a tinut in mana toata linia mediana sezonul trecut). Este adevarat faptul ca Miralem Pjanic nu a evoluat niciodata „regista basso”, play-maker in fata apararii, dar Juventus pare sa ii rezerve tocmai acest post. Revenirea lui Asamoah poate fi o solutie, dar calitatile ofensive ale francezului sunt imposibil de replicat. In doi ani Juventus a trecut de la cuplul PogbaPirloVidal la componenta Asamoah(?)–PjanicKhedira. Fiecare va decide pentru el daca mijlocul este mai puternic sau nu, insa in afara lui Pirlo (varsta inaintata) ceilalti doi continua sa fie top-playeri in Europa („tradatori” sau nu, „iesiti din forma” sau nu). Ne imaginam un PogbaPjanicVidal? Putine plusvalente, mai mult fotbal… poate inca o finala. Se poate insa si altfel, salvarea vine de la Brest! Al doilea port militar al Frantei, acesta zamisleste cavaleri bretoni de fier, adevarati cuceritori. Sarazinii tremura deja, atat la Manchester cat si la Paris.

  6. NU, Juventus nu l-a transferat pe Matuidi ca „inlocuitor al lui Pogba” si nici pe Witsel, Brozovic, Matic sau Sissoko. Cu toate ca am putea pune la indoiala utilitatea acestora la manevra de creatie, macar numeric si fizic reprezentau o optiune valida. Juventus intareste clar defensiva cu Benatia, atacul cu Pjaca si Higuain, dar slabeste considerabil cel mai important compartiment, cel care a adus in trecut atatea victorii. Daca luam in considerare ca Asamoah si Lemina vor participa la Cupa Africii, constatam o lipsa atat calitativa cat si numerica. Khedira nu este tocmai cel mai rezistent fotbalist in circulatie, Marchisio va reveni dupa cumplita accidentare abia in Octombrie-Noiembrie (in ce forma?), Sturaro se recupereaza si el. Ce solutii viabile propune mijlocul nostru? Pjaca mezzala? Putin probabil. Cuadrado? Si mai putin probabil. Ramane Hernanes, pe el stim ca ne putem baza. Iar la capitolul imaginatie doar Pjanic ridica drapelul. Asta in conditii de perpetua vigoare fizica si forma sportiva de top. In lipsa lui apar numai enigme.

Pjaca

  7. NU, Juventus nu a intinerit echipa, tema generos abordata de Beppe Marotta sezonul trecut. Doar inserarea lui Pjaca nu schimba imaginea de ansamblu. Din fundasii disponibili ai piemontezilor, 5 au peste 32 de ani. Khedira 29, Benatia 29, Marchisio 30, Higuain 29 (in Decembrie), Mandzukic 30 samd. Sigur, experienta si o viata sportiva exemplara sunt ingrediente ideale pentru marea performanta, dar exemplul inter ar trebui sa dea de gandit. Asta in conditiile in care obiectivul „Champions League” va fi atins. In caz contrar vom vorbi de o noua reconstructie a echipei si se amana din nou visul etern.

  8. NU, Juan Cuadrado nu a ramas la Chelsea. Explozivul columbian „a complotat” in permanenta cu Fabio Paratici si Beppe Marotta pentru a permanentiza imprumutul sau. Inima sa a ramas la Torino si conceptul de „familie bianconera” l-a cucerit iremediabil. Revenirea sa este o mare reusita a tandemului Marotta-Paratici si in acelasi timp o mare lovitura pentru „banca tehnica a lui Chelsea„. Cuadrado va fi din nou inregimentat de Allegri (optiune de lux pentru mai multe sisteme), iar pasiunea amoroasa a „trubadurului leccez” ramane una neimpartasita. Se anunta precipitatii la Londra, nimic socant in aceasta prognoza. Sugeram amorezului un stagiu ca antrenor al Nationalei Columbiei. Poate asa drumurile lor se vor intalni in cele din urma. Asta daca nu se retrage brusc Juan. Ooh, Juan!

Cuadrado

  9. NU, Hernanes nu a fost vandut. Eternul „Profet” al unui fotbal static ramane alaturi de culorile bianconere. Anderson Hernanes de Carvalho Viana Lima a fost ultimul transfer al verii trecute, hazard generat de panica ratarii lui „Drazzler”. Ne-am fi dorit ca numele brazilianului sa fie si mai lung in transcriere, poate astfel trecea mizeul noptii si nu se mai putea inregistra actele la Liga. Din pacate scribii energici au zadarnicit si aceasta speranta. Nu-i bai, la Sankt Petersburg a mers mult mai bine! Cine a spus ca nu te poti baza pe rusi?

  10. NU, Juventus nu a investit sume impresionante in acest mercato. Incasarile din afacerea Pogba in primis, apoi Morata, Pereyra, Isla, Zaza sau Padoin au asigurat un buget suficient. Ramane de vazut ce se va intampla anul viitor, cand cele 45 de milioane pe Higuain se vor adauga la cele potentiale 17 pentru achizitionarea lui Benatia sau Cuadrado.

     S-a incheiat o vara in care Juventus a reprezentat ca niciodata, VEDETA INCONTESTABILA A MUTARILOR DE MERCATO. NU Real Madrid, foarte tacuta, nu Barcelona, nu City, nu PSG. Doar Juventus! Rezultatul acestui mercato va multumi probabil cea mai mare parte a suporterilor sai (numele sunt sonore), insa verdictul final il va da ca de fiecare data TERENUL. Daca jucatorii isi vor respecta blazonul si vor indeplini obiectivele, nimeni nu va mai aminti de suma colosala platita pe un atacant aflat la ultimul contract mare din cariera. La fel de savuroase au fost si „evenimentele scontate” dar contrazise de o dinamica irefutabila a pietei si realitatii. Pe acestea ne-am axat si le-am evidentiat in cele de mai sus. Fiecare va fi judecatorul propriului proces de analiza la final, dar la verdict e indicat sa calculam toate aspectele. Juventus merge inainte, fotbalul merge inainte, in urma raman doar regretele. Si un mercato spectaculos, cu toate neajunsurile sale.

FORZA JUVENTUS!

Beppone