ANALIZA: O Juventus mai cadrata cu Cuadrado?

PREAMBUL

Va spune ceva data de 25 August 2015? Daca nu, nu e nici o problema nici mie in mod particular, asta pana cand meci dupa meci si mai apoi gol dupa gol sau assist dupa assist a inceput sa insemne cu adevarat ceva, e ziua in care Juventus F.C a oficializat prima descalecare a unui jucator uitat de iubitorii Serie A pe numele sau Juan Guillermo Cuadrado Bello.

Acelasi Juan Cuadrado care prin transferul sau esuat la curtea Batranei Doamne din vara lui 2014 (coraborata cu transferul esuat a lui Iturbe) a dus la demisia dupa doar 2 zile de cantonament a lui Antonio Conte.

Anul trecut a fost un an culminat cu o Dubla, Campionat – Cupa Italiei, alaturi de Juventus, dar mai ales incheiat cu o scena emotionanta: la finalul partidei de pe Olimpico din Roma, Cuadrado a izbucnit in lacrimi cerand cu insistenta

Faceti in asa fel incat sa revin aici, vreau sa raman la Juventus„,

moment la care marele Gigi Buffon a replicat

„Oameni care cinstesc tricoul ca și tine trebuie să ramana aici”.
cuadrado-Cupa-Italiei-2016

A urmat o vara lunga pentru Juan, dar ultima zi de transferuri, 31 August 2016, a adus transferul definitiv (mascat de o operatiune financiara foarte inteligenta din partea lui Juventus si Chelsea) iar astfel Juan a reusit sa isi indeplineasca visul pe care l-a celebrat cu un mesaj emotionant

„Multumesc lui Dumnezeu ma intorc ACASA iar alaturi de colegii mei vom castiga tot!”.

ANALIZA TEHNICO-TACTICA

Orice jucător, indiferent de nivelul la care joaca, impresioneaza întotdeauna privitorul prin caracteristicile sale speciale. Calitatile  lui Juan Cuadrado sunt evidente pentru toți: viteza mare și explozivitatea cu care reuseste sa dribleze pe spatii stranse cu o schimbare de pas cu adevarat excepționala.

Juan poseda a tehnica individuala foarte buna și un sut mai mult decat decent, care în trecut – atunci când a jucat în mod constant mai aproape de poarta – i-a permis să ajungă in sezonul 2013/14 la 11 goluri in Serie A. În ceea ce privește pasele, sta bine, la capitolul pase orizontale și diagonale,  fiind de asemenea un jucator de calitate la capitolul centrari.

Una dintre cele mai mari calitati ale lui Juan Guillermo Cuadrado Bello este capacitatea de a se adapta la mai multe contexte tactice, făcându-se util în diferite roluri între ele și permițând antrenorului a schimba modulul tactic în funcție de fazele jocului. Astfel, un 3-5-2 care il vede ca un fluidizant pe banda dreapta se poate schimba cu ușurință într-un 4-4-2 și 4-3-3, datorită capacității sale de a se adapta.

Vorbind despre caracteristici tactice, trebuie spus cum Cuadrado a crescut mult de la debutul sau italian. Când a ajuns în Italia, cu stigmatul de fundas lateral cu capacitati strict ofensive, s-a inteles imediat că el are mari lacune la capitolul defensiv și ca va trebui să lucreze mult la acest aspect. Din acel îndepărtat 2009 pana azi progresul sau a fost evident, iar pasul înainte făcut sub gestiunea Massimiliano Allegri este sub ochii tuturor. Așa că astăzi, columbianul nu mai este un jucator de banda uneori indolent si care iubeste mai mult driblingurile egoiste ci este mai degraba un jucător complet, care se integrează bine în jocul unitar al echipei.

In faza ofensivă jocul sau se caracterizează, în special, în amplitudinea mișcărilor, care ii fac prezența importantă tocmai pentru a largi la maxim terenul si consecință defensivele adverse. Fara minge el tinde să se demarce în primul rând în sprijinul purtatorului de balon și este caracterizat de numeroasele incursiuni cu mingea la picior, la care se combină explozivitatea și dexteritatea sa.

Transferul (definitiv) lui Juan Cuadrado într-o echipă care vedea deja prezența lui Dani Alves si Stephan Lichtsteiner, reprezinta o lovitură de nivel, si constituie o posibilă alternativă dar mai ales imbogateste un departament de jucatori de banda dreapta care il face sa fie unul printre cele mai bune din Europa.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un gând despre “ANALIZA: O Juventus mai cadrata cu Cuadrado?”