Angelo Ogbonna: Detalii tehnico-tactice

TACTICA

Acuma ca in sfarsit s-au incheiat negocierile dure între Juventus și Torino, Angelo Ogbonna se alătură lotului lui Juventus. O oportunitate mare pentru a-si demonstra aptitudinile sale tehnice, precum și perspectivele de a deveni membru de baza in lotul campionilor Italiei.

Caracteristica care iese imediat în evidență este marea agresivitate a noului fundas. Cu un fizic impunator, cu o mare capacitate de efort, combinate cu un remarcabil simț al anticiparii. Cu adevărat remarcabil în capacitatea de a citi acțiunea, de multe ori vine de pe linia de apărare pentru a evita actiunile periculoase, chiar înainte ca acestea să se materializeze.

Datorită unui simt foarte ridicat al atenției, este excelent atât în sensul poziției pe linia de ofsaid, dar si în marcajul propriuzis: răutate, preponderent fizica și luciditate în a ataca atacantii adversi. Calitati deloc neglijabile, si in plus o mare eleganță într-o acțiune defensivă: tempistica si deposedarea curata sunt garantia unui joc lipsit de faulturi inutile și acțiuni impulsive.

Jocul aerian este mediu pentru un apărător de inaltimea lui: foarte vigilent si în faza de acoperire, mereu prezent si în terenul advers pentru loviturile libere ale echipei sale, chiar dacă nu are prostul obicei de a inscrie. În comun cu mulți fundașii centrali, suferă la capitolul unu contra unu împotriva atacantilor tehnici si a aripilor rapide (a se vedea Mirko Vucinic si Ashley Young în exemplele din video).

O limita: atitudinea cu mingea la picior. Tendința este de a pasa in siguranță, distribuind mingea doar orizontal sau inapoi. Deși nu are carente din punct de vedere tehnic, foarte rar incearca sa dezvolte jocul: detalii la care va lucra, având în vedere cantitatea mare de joc care porneste din apararea lui Juventus. Materia primă pe care se poate lucra exista: scopul este de a crește gradul de conștientizare în asumarea responsabilităților.

Rolul in care a acumulat cea mai multă experiență este Fundaș central stânga, intr-o linie defensivă de patru. Jucand același rol într-o defensiva de trei, si-ar putea spori și mai mult potențialul: jucătorul din Cassino ar beneficia mult de apropierea de Leonardo Bonucci, formând cu acesta un cuplu foarte bun din punct de vedere tehnic.

Atenția obsesivă pentru faza defensivă, din partea lui Antonio Conte, a fost cheia pentru câștigarea Campionatului numărul treizeci și unu (12 de goluri primite mai putin fata de locul al doilea). Un rezultat notabil, dar care poate fi îmbunătățit: memoria ne fuge la perioada ianuarie, cu un black-out de performanță și rezultate, datorită lipsei lui Chiellini.

Exact pentru evita aceste accidente, cum ar fi cele cu Sampdoria si Parma, Juventus si-a dorit o intarire care poate bloca definitiv poarta lui Gigi Buffon. În acest fel, se poate preveni uzura lui „Chiello” după ultimele câteva sezoane de maxima solicitare, fără a fi nevoie să recurgă la masuri corective mai puțin fericite, prin folosirea unor jucători inadaptati acestui rol majoritatea fiind dreptatici. Abordarea atacantilor care pornesc actiunile pe aceeasi parte cu piciorul de baza(dreptul), este deja dificil pentru un fundas central care incearca sa închida partea laterala a terenului, chiar mai rău în cazul în care acesta trebuie să se lupte cu piciorul sau mai slab.

Cumpararea lui Ogbonna satisface o nevoie specifică a antrenorului din Lecce, care are în sfârșit un alt stângaci in rolul fundasului central. Pe scurt, noul venit rezumă admirabil multe dintre caracteristicile lui Giorgio Chiellini (agresivitate, fizic, marcaj) împrumutund de asemenea, unele caracteritici ale lui Andrea Barzagli (calmitate, luciditate, deposedari curate). Într-adevăr importante pentru un jucător de doar douăzeci și cinci de ani.

Exemplul video, demonstrează aceste calități dar și aspectele asupra carora trebuie să lucreze împreună cu trupa de doua ori campioana a Italiei.

sursa: juventibus.com (articol scris de Dario Faniba)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un gând despre “Angelo Ogbonna: Detalii tehnico-tactice”