Angelo Peruzzi

 

peruzzi1-1[1]

http://www.youtube.com/watch?v=0-bn4DIW8Og

Legenda spune ca la Blera, localitatea unde s-a nascut Angelo Peruzzi pe data de 16.02.1970, locuitorii se indeletniceau cu prinderea pestelui cu mana, peste ce ramanea in ochiurile de apa de pe tarm in urma refluxului. Dar, incet-incet, abilitatea mainilor micului Angelo si-a gasit o alta indeletnicire si anume prinderea… mingii, intr-un rol mai putin iubit de copiii care jucau fotbal. Si astfel, dintr-o joaca, s-a nascut Peruzzi portarul, viitoarea legenda a lui Juventus si a Italiei.

Debutul ca fotbalist l-a facut pe la 14 ani la echipa din Blera, localitate situata in apropierea Romei, asa ca intrarea in capitala a fost numai o chestune de timp, AS Roma, fiind cea care, in 1986, l-a adus in curtea ei ca portar de rezerva al lui Tancredi. A intrat totusi in poarta Romei de 13 ori si a debutat si in nationala U-21 intr-un meci contra Turciei, dar  in 1989 a fost imprumutat Veronei unde a devenit titular. In sezonul urmator, s-a reintors la Roma deoarece Verona a retrogradat in Serie B.

A inceput sezonul ca titular, dar dupa meciul Roma – Bari, stupoare, a fost depistat pozitiv la testul antidoping. Toata lumea era uluita, dar misterul a fost repede elucidat: substanta incriminata se gasea in medicamentul Lipopill pe care Peruzzi il lua pentru slabire. Pe 13 oct. 1990 a primit o suspendare de un an. “Aceasta experienta m-a transformat. Au fost luni cumplite, mai ales prima. Am rezistat datorita afectiunii familiei mele”. Dar si mainii intinse de Juventus…  Juventus a fost salvarea mea. Mi-am dat repede seama ca nu mai puteam ramane la Roma decat pe banca, deoarece il luase pe Cervone. Si apoi hai sa recunoastem: Roma vroia sa scape de mine”, spunea Peruzzi intr-un interviu dat la sosirea sa la Torino. 

A inceput o pregatire draconica pentru a putea fi in forma maxima la terminarea suspendarii. In august 1991, a primit o derogare pentru a juca in amicalul cu Padova; bucuria de a juca a fost imensa, pur si simplu a zburat din bara in bara. Ziua de 13 octombrie a fost primita cu bucurie de toata lumea, dar in poarta lui Juventus era inca marele Tacconi. Tosusi, Peruzzi a prins cateva meciuri in Cupa cu Inter (1-0 la Torino si 2-1 la Milano), in campionat cu Roma in deplasare (1-1) si iarasi in Cupa, semifinala cu Milan (1-0, Angelo aparand un penalty) in care a facut minuni in poarta, determinandu-l pe Trapattoni sa spuna: “Imi pare rau pentru Tacconi, dar de acum incolo numarul 1 la Juventus  va fi Peruzzi.” Si, intr-adevar, pana in 1999, Rampulla, rezerva lui, rareori a prins poarta, pe cand el a aparat-o de 296 de ori in toate competitiile, cu o recolta de trofee apreciabila: de 3 ori Campion al Italiei (1995, 1997, 1998), Cupa Italiei (1995), Supercupa Italiei (1995, 1997), Cupa UEFA (1993), Liga Campionilor (1996, iar in 1997 si 1998 finalist), Supercupa Europei si Cupa Intercontinentala (1996).

http://www.youtube.com/watch?v=fUXzgAZS58k

In 1999, a plecat impreuna cu antrenorul Marcello Lippi la Inter, la insistentele milanezilor care vroiau sa faca o echipa ca Juventus. Dar nu a reusit pentru ca mai trebuia ceva: spiritul  juventin care nu putea fi cumparat nici chiar de Inter, asa ca au fost demisi, Lippi intorcandu-se la Juventus in 2001 si castigand scurt 2 titluri de Campion (sic !!!), iar Peruzzi ducandu-se la Lazio, pentru ca la Juventus locul se ocupase deja (venise Buffon), unde a ramas 7 ani si cu care a castigat o Supercupa a Italiei in 2000 si o Cupa a Italiei in 2004.  

Pentru nationala Italiei, a evoluat de numai 31 de ori in 11 ani si asta de cele mai multe ori din cauza   nesansei care a purtat doua nume: accidentarile si… Buffon.

A inceput ca si component al echipei U-21, apoi al nationalei Olimpice la JO 1992 si ulterior al Echipei Nationale cu care a participat la Euro ‘96. Apoi au inceput ghinioanele:

Turneul final al CM 1998 l-a ratat din cauza unei accidentari, fiind inlocuit cu Pagliuca.

Participarea la Euro 2000 a fost anulata din acelasi motiv, in locul lui fiind convocat Toldo.

La CM 2002 a fost luat ca al treilea portar, dar Peruzzi l-a refuzat “politicos” pe Trapattoni, spunandu-i: “Mascotele pentru Cupa Mondiala au fost deja alese, ce rost mai are”…  La Euro 2004 si la Cupa Mondiala  din 2006, a facut parte din lot dar nu a jucat dici un meci tot din cauza lui…Buffon, A ramas numai cu satisfactia castigarii titlului de Campion Mondial la editia din 2006, apoi s-a retras de la Echipa Nationala, iar un an mai tarziu a faczt acelasi lucru si de la Lazio, oprindu-se la 645 aparitii in portile echipelor la care a evoluat. In prezent, activeaza ca asistent al antrenorului Delio Rossi la Sampdoria.

A fost desemnat de 3 ori portarul anului in Italia, in 1997, 1998 si 2007.

Ca o recunoastere a ceea ce a facut pentru fotbalul italian, dar si pentru ceea ce n-a apucat sa faca, Presedintele Italiei i-a conferit in 2006, inaltul titlu de “Ofiter al Ordinului de Merit al Republicii Italiene”, dar si ca o consolare pentru tristul sfarsit de cariera internationala…

Copil fiind, a inceput prin a prinde peste; apoi a prins mingea; iar in 2011 n-a scapat nici steaua pe care Clubul Juventus i-a oferit-o in semn de mare pretuire in Arena cu Stele…

 http://www.youtube.com/watch?v=CDmIzz5lQ84

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 gânduri despre “Angelo Peruzzi”