John Hansen

12 JOHN HANSEN 1Londra, 5 mai 1948, partida Danemarca-Italia din cadrul turneului de fotbal al Jocurilor Olimpice…O echipa uluita, cea a Italiei, nu intelegea ce i se intampla: un tanar necunoscut, de 24 de ani, solid, inalt, ii inscria gol dupa gol, oprindu-se tocmai la cifra 4; Italia pierdea cu 5-3 si parasea competitia. Imediat, cei doi colosi din Torino au inceput o lupta acerba pentru a-l achizitiona. Cand Grande Torino il avea cu un picior in curtea ei, la clubul sau FREM Copenhaga se primea un telefon de la unul dintre directorii filialei FIAT din oras si, in cateva ore, Juventus reusea sa ii schimbe drumul celui care la Olimpiada inscrisese7 goluri in 4 partide, castigand bronzul olimpic cu echipa Danemarcei; era ziua de 18 noiembrie 1948; subiectul: John Hansen; suma de transfer: 23500 $. Alegerea facuta? I-a salvat viata!

S-a nascut la 24 iunie 1924 la Copenhaga. Tatal sau, Niels, a fost portarul nationalei si al clubului BK FREM, iar fiul sau, Henning, a jucat la acelasi club in anii ’70. La 19 ani, a debutat la echipa de amatori BK FREM, unde a ramas 5 sezoane, pe parcursul carora a disputat 86 de partide si a inscris remarcabilul numarul de 81 de goluri. Acolo, a castigat un titlu de campion al Danemarcei, in 1944, si un titlu de golgeter, in 1947.  In 1948, a fost convocat la nationala tarii sale, unde a disputat 8 meciuri (4 la JO) si a marcat 10 goluri (7 la JO). Dar adevarata consacrare avea sa o cunoasca odata cu sosirea la Juventus. In sezonul 1948-1949, ca jucator profesionist de data aceasta (24 de partide si 15 goluri), a fost parte a echipei lui Juventus care termina (doar) pe locul doi, dupa Grande Torino, care reusea sa castige titlul, in ciuda tragediei in care fusese implicata la 4 mai 1949.

In sezonul urmator, Juventus a mai adus un danez la echipa, pe Karl Aage Praest, un excelent  mijlocas, cu care Hansen a facut un cuplu formidabil si si-a treceut in cont primul Scudetto (al 8-lea pentru Juve), inscriind 28 de goluri in 37 de partide. In 1950, Juventus a adus inca un danez, pe Karl Aage Hansen (o ciudata, dar fructuoasa combinatie a numelor primilor doi) si cu acest trio danez, trupa bianconero a castigat in  anul 1952 al 9-lea titlu, iar John Hansen devenea golgeterul editiei cu 30 de reusite.

Acesta a fost varful carierei lui la torinezi, asa ca la terminarea contractului, in 1954, dupa 187 de partide jucate si 124 de goluri inscrise in tricoul alb-negru, s-a mutat pentru un sezon la Lazio (27 meciuri, 15 goluri), apoi s-a intors in tara sa natala. Aici, a facut o pauza de 2 ani cauzata de faptul ca devenise jucator profesionist si nu putea evolua intr-un campionat cu echipe de amatori. In 1957, Federatia Daneza de Fotbal s-a aliniat curentului european, drept pentru care Hansen a putut reveni la prima lui “dragoste”,  BK FREM, unde a evoluat inca 3 ani in 28 de meciuri, inscriind 32 de ori.

In perioada cand a avut interdictie sa joace fotbal (1955-1957, a antrenat pe BK FREM, ca apoi, din 1969, sa indeplineascsa mai multe functii la echipa nationala (membru in comisia de selectie, antrenor tactic , etc.)

In 1985, statul italian i-a conferit Ordinul de Cavaler. S-a stins din viata la 12 ianuarie 1990, la varsta de 65 de ani, dar a ramas drept unul dintre cei mai buni atacanti ai lui Juventus; in memoria lui straluceste binemeritat o stea in “Constelatia Juventus”.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *